Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΑΠΟ ΤΟΓΚΑ .... ΣΕ ΤΟΓΚΑ

Από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Σε αδιέξοδο 34.000 αγρότες
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει περίπου 34.000 αγρότες στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Σερρών, αφού εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτοι από τα εργοστάσια μεταποίησης βιομηχανικού ροδάκινου και ντομάτας.

Τα χρήματα που χρωστούν οι βιομηχανίες στους παραγωγούς, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές, υπολογίζονται συνολικά σε 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ομάδες παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας στις Σέρρες προσέφυγαν πρόσφατα στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν αγωγές κατά των βιομηχάνων, προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλουν.

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου στην Πέλλα και την Ημαθία, αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου περιμένουν να πάρουν χρήματα για την παραγωγή των συμπύρηνων ροδάκινων που είχαν παραδώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στα κονσερβοποιεία φρούτων. Οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει ένα μικρό μέρος μόνον από τα χρήματα που τους οφείλουν οι βιομηχανίες και ζητούν την άμεση εξόφλησή τους, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά έξοδά τους.

100.000 στρέμματα

Στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας η καλλιέργεια βιομηχανικών ροδάκινων αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 32.000 αγρότες καλλιεργούν 100.000 στρέμματα. Επίσης, το προϊόν στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγροτική οικονομία, αφού περίπου 12.000 εργάτες, μόνιμοι και εποχικοί, απασχολούνται στις μονάδες μεταποίησης φρούτων. «Η μη εξόφληση χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών για την παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων από τις βιομηχανίες ήδη έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, αλλά και τις δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρηση των χωραφιών τους», είπε ο Χρήστος Χατζηαντωνίου, αγροτοσυνδικαλιστής από τα Γιαννιτσά.

Στα αζήτητα οι κομπόστες

Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι αν δε στηριχτεί ο κλάδος της παραγωγής και μεταποίησης βιομηχανικού ροδάκινου, το καλοκαίρι δε θα λειτουργήσουν πολλά από τα κονσερβοποιεία φρούτων, εξαιτίας και της μείωσης κατά 22% που παρατηρείται φέτος στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, με κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εποχικών και μόνιμων υπαλλήλων στις βιομηχανίες. «Στις αποθήκες των κονσερβοποιείων μένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες κομπόστας ροδάκινων. Αν δε στηριχτεί από την Πολιτεία ο κλάδος της παραγωγής και μεταποίησης φρούτων, το καλοκαίρι δε θα δουλέψουν τα εργοστάσια και η παραγωγή των συμπύρηνων ροδάκινων θα μείνει στα αζήτητα», δήλωσε ο Δημήτρης Μίχος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας.

Δύσκολη χρονιά

Από την πλευρά τους οι κονσερβοποιοί δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 30 ετών σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου και τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις «στρόφιγγες» για τη δανειοδότησή τους. «Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μας από πελάτες που έχουμε σε τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε δώσει ακόμη το 25% των ποσών που προορίζονται για τους παραγωγούς. Οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου μειώθηκαν φέτος κατά 22%. Διανύουμε την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 30 ετών και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε εύκολα δάνεια από τις τράπεζες», ανέφερε ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

Σέρρες

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται περίπου 2.000 παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στο νομό Σερρών, αφού εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τις βιομηχανίες για τους περίπου 45.000 τόνους προϊόντος που τους παρέδωσαν πέρσι. «Οι αγρότες είναι για άλλη μια φορά �όμηροι� των βιομηχάνων. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ για τη βιομηχανική ντομάτα και ζητάμε άμεσα την εξόφλησή μας. Πρόσφατα προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας από τους μεταποιητές την καταβολή των χρημάτων μας», είπε ο Κώστας Ξενιτίδης, αγροτοσυνδικαλιστής από τις Σέρρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου