Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση του "1204" στις Σέρρες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων έκδοσης του «Παρατηρητή» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Γιώργου Καραμπελιά: «Το 1204 και η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους: Κώστα Ζουράρι, συγγραφέα Παναγιώτη Σωτηρόπουλο, ερευνητή, διδάσκοντα στο Δ.Π.Θ. και το Ε.Α.Π.

Καθώς και από τον συγγραφέα.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του «Καθημερινού Παρατηρητή» Αντώνης Αθ. Φραγγεδάκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 και ώρα 8.00 το βράδυ στην αίθουσα της Σ.Π.Ε. (Περιστέρη Κωστοπούλου 2) υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Από την Εισαγωγή του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά, διαβάζουμε χαρακτηριστικά

Tο 1204 –χρονολογία κατά την οποία κατεστράφη ολοσχερώς η Κωνσταντινούπολη, συμπαρασύροντας το χιλιόχρονο οικοδόμημα του Βυζαντίου– παραμένει σχεδόν άγνωστο ή αγνοημένο από τους περισσότερους Έλληνες.

Ο νεώτερος ελληνισμός θα διαμορφωθεί, μετά την ολοκλήρωση της λατινο-φραγκικής κατάκτησης, το 1204, διά της αντιστάσεως στην υποταγή του και θα ζήσει εφτά αιώνες –έως το 1922– υπόδουλος, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, στην τουρκική Ανατολή ή τη Δύση· άλλωστε, η αποικιοκρατούμενη και υποδεέστερη θέση του έναντι της Δύσεως συνεχίζεται ακόμα, οκτώ αιώνες μετά, το 2006, όταν σύρονται αυτές οι γραμμές.

Δεν θα μπορέσουμε, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε την Αναγέννηση, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τον 11ο αιώνα και θα λάμψει για μια τελευταία φορά στον Μυστρά· αντιθέτως, οι λόγιοί μας είτε θα σκορπίσουν στη Δύση είτε θα ενταχθούν στην εκκλησιαστική παράδοση, που θα διατηρήσει σε εποχές δουλείας τη συνέχεια του ελληνισμού – με τίμημα την επιβολή μιας αττικίζουσας γλώσσας, την προσκόλληση στο γράμμα των κειμένων κ.ο.κ. Η «Αναγέννησή» μας θα μετατεθεί μερικούς αιώνες μετά, στον 18ο αιώνα. Τόσο μακριά, ώστε κάποτε θα πιστέψουμε πως αυτή η απόπειρα υπήρξε και η πρώτη, ενταφιάζοντας έτσι την πρώιμη ελληνική Αναγέννηση, εκείνη της υστεροβυζαντινής περιόδου.

Αυτή η «αναστολή» της Αναγέννησής μας θα διακόψει την αδιάσπαστη συνέχεια ανάμεσα στον μεσαιωνικό και τον νεώτερο ελληνισμό, ανάμεσα στο έπος του Διγενή Ακρίτα, τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», το «Άξιον Εστί» και τη «Ρωμιοσύνη», ανάμεσα στον Μιχαήλ Ψελλό, τον Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον Μανουήλ Πανσέληνο και τον… Ευάγγελο Παπανούτσο, τον Κώστα Παπαϊωάννου, τη Φιλοκαλική Αναγέννηση ή τον Κόντογλου και τον Τσαρούχη… Θα μεσολαβήσει η φραγκική κατάκτηση και θα ακολουθήσει, ως φυσική της συνέπεια, η τουρκική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου